Felhő kukkoló/ Különleges felhőkVilág

Világító felhők Argentínában (2013.júl.24.)

Világító felhők Argentínában (2013.júl.24.)

A sötét égbolton gyöngyházfénnyel ragyogó felhők tűntek fel a napokban az argentínai Tierra del Fuego felett naplemente után egy órával. A jelenség olyan fénnyel tündökölt, mint az utcai lámpák.

A július 24-én megfigyelt képződmények poláris sztratoszférikus felhők voltak – írja a spaceweather.com. Az ilyen típusú felhők 15-25 kilométer magasan jönnek létre, napnyugta előtt kicsivel látszanak a legjobban, de még utána két órával is megfigyelhetőek. Főként jég és salétromsav alkotja őket. Elsősorban a bolygó északi területeiről szoktak ilyen felhőkről beszámolni, az argentin észlelés igazi ritkaságszámba megy.

A poláris sztratoszférikus felhőknek két fő típusa van. Az első kevésbé látványos, -78 °C környékén alakul ki. Az anyaga HNO3 x 3 H2O, és különböző nitrogéntartalmú savak. Ez a fajta károsítja az ózonpajzsot. A második a gyöngyházfényű felhő, kialakulásához hidegebb kell, nagyjából -85 °C. Csak tiszta, 10 mikrométer alatti szemcseméretű jégkristályokból áll.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

 

 Pécsi STOP/spaceweather.com/zivatar.hu

 

Related posts

A negatív gondolatok hatására az alma gyorsabban rothad – Gondolj bele, mit tesznek a testeddel…

Sandal

Oxigént találtak a marsi légkörben

Sandal

10 év után először lesz egyszerre látható öt bolygó együttállása az égen

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .