Csillagászat/ŰrkutatásVilág

Véget érhet a Hubble karrierje

Véget érhet a Hubble karrierjeHivatalos tervek hiányában belátható időn belül bekövetkezhet az űrteleszkóp halála. 

A Hubble űrteleszkóp immár csaknem 25 éve kering bolygónk körül, fáradhatatlanul végezve munkáját, világszerte számos kutatócsoportot szolgálva ki, akik a számukra kiszabott időt igyekeznek a lehető leghatékonyabban kihasználni. A NASA által 2009-ben útnak indított, eddigi utolsó küldetés tagjai egyetértenek abban, hogy a rendkívül hasznos eszköz hamarosan elérhet életútjának végére. 
Az STS-125 tagjai 2009-ben az azóta visszavonultatott űrsiklók egyikén utaztak az űrteleszkóphoz, amely addigra eredeti funkcionalitásának mindössze 20 százalékát tartotta meg. A NASA 2005-re tervezte az utolsó ilyen javítóküldetést, a Columbia 2003-as tragédiája miatt azonban évekig nem voltak hajlandók megkockáztatni egy újabb repülést. 2009-ben mégis engedélyezték azt, az űrhajósoknak pedig sikerült az általuk felszerelt új komponensekkel szinte teljesen helyreállítaniuk a Hubble-t, amely tovább folytatta munkáját. Mostanra az értékes eszköz igencsak megkorosodott, és mivel hivatalos terv egyelőre nem született életútjának kitolására, a #Hubble25Social találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy hamarosan elérkezhetünk az út végére.
A Hubble minden 97 percben megkerüli bolygónkat, életének egyik felét a Nap sugárzásának kitéve, míg másik felét teljes sötétségben tölti, a hőmérsékleti ingadozás, valamint a sugárzás maga pedig alaposan megviseli a szerkezetet. A buszméretű teleszkóp pályája minden egyes vibrációval, külső behatással változik, 8-10 éven belül pedig túlságosan közel kerül majd a légkörhöz, amelynek következtében végső halálra ítélhetik, egy részét a légkörbe történő belépéssel elégetve, hogy a maradék becsapódjon a felszínbe. Jelen pillanatban nem sok esélyt látni arra, hogy a NASA újabb küldetést indít a szükséges javítások megtétele érdekében, annál inkább, mert 2018-ban tervezik fellőni a James Webb űrteleszkópot, amely a Földtől 1,5 millió kilométeres távolságra kering majd, az Univerzum még távolabbi részeibe, annak korai történetébe pillantva be. 
Egy magáncég, mint például a SpaceX vagy a Boeing, szintén küldhetne némi felszerelést és javítóeszközöket, ehhez azonban a NASA felkérése kellene, amire szintén nem találunk jeleket. Az űrsiklókat leváltani hivatott Space Launch System 2025-re áll majd készen űrhajósok fellövésére, így ők már biztosan nem érkezhetnek meg időben a Hubble-hoz – nagy valószínűséggel tehát elbúcsúzhatunk az űrteleszkóptól.

Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!sg.hu

Related posts

A világ egyik legrégebbi ismert szobra – 13 500 éves

Sandal

Azonosították a legnagyobb ismert üstököst

admin

A Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égen

admin

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .