Spiritualitás

Színterápia: Színezd ki az életed!

Színterápia-Színezd ki az életed
A fehér az ártatlanság, a zöld a remény, a piros a szerelem színe. Legalábbis így tartja a közhit. De valójában mi rejlik e meggyőződés mögött, és hogyan fordíthatjuk javunkra a színek erejét? 

Az emberiség történetében a színek mindig is nagyon fontos szerepet játszottak. Az olyan ősi kultúrnépek, mint a régi görögök, rómaiak, kínaiak már évezredekkel ezelőtt tisztában voltak azzal, hogy minden egyes szín meghatározott energiával és rezgéssel rendelkezik, amelyek megfelelőképpen, célzottan alkalmazva segítenek harmóniát és jó közérzetet teremteni. Így például az ókori Egyiptomban már a történelem kezdetén voltak olyan templomok, amelyeknek a belső falait mély kék és indigószínű festékkel festették ki – azaz olyan árnyalatokkal, amelyeket ma a meditáció és a spiritualitás fogalmával kapcsolunk össze.
 
Nemcsak a színek rezegnek, hanem az emberi test is, méghozzá energia központjai, az úgy nevezett csakrák segítségével. Általában hét fő csakrát különböztetnek meg, ezek mindegyike egy-egy meghatározott testi, lelki és szellemi területért felelős. Akkor érezzük jól magunkat, ha valamennyi energiaközpontunk harmonikus rezgő mezőben található. Egy csakra túlzott aktivitása ugyanúgy bántalmakhoz és megbetegedésekhez vezethet, mintha kevéssé működik. A szerencsés, boldog és harmonikus életnek is a megfelelő rezgés a titka.
 

Színmeditációval elfelejthetjük a stresszt

A csakra-színmeditáció jól bevált módszere annak, hogy legyőzzük a stresszt és optimistább életfelfogást alakítsunk ki. Ez a módszer könnyen helyet talál mindennapjainkban. Az eljárás lényege a következő:
 
Keressünk egy olyan nyugodt helyet, ahol biztosan senki nem zavar minket. Hunyjuk be a szemünket, és lélegezzünk be és ki mélyen. Ezek után képzeljük el azt a színt, amelyet az adott pillanatban a legszimpatikusabbnak találunk. Tartsuk ezt a színt a lelki szemeink előtt, majd engedjük, hogy – a lábujjaknál kezdve – lassan keresztüláramoljon a testünkön. A szín a lábunktól kezdve áramlik felfelé a farkcsontig (1. gyökércsakra), onnan tovább az ivarmirigyekhez (2. szakrális csakra), majd a köldökön (3. napfonatcsakra vagy solar plexus) át a szívhez (4. szívcsakra), utána a torokhoz (5. torokcsakra), majd a két szem között taláható harmadik szemhez (6. harmadik szem csakra), míg végül eljut a koponyához (7. koronacsakra). 

 

Színterápia: Színezd ki az életed!
A főcsa­k­rák vég­ig­vo­nul­nak az egész tes­ten a me­den­cé­től a fej­te­tőig. Ak­kor érez­zük jól ma­gun­kat, ha har­mo­ni­kus rez­gés­me­ző jel­lem­ző rá­juk

 

Színterápia: Színezd ki az életed!
A pi­ros fel­hív­ja ma­gá­ra a fi­gyel­met. Ez­zel a szín­nel a vi­ta­li­tás, a szen­ve­délyes­ség, az ener­gia és a tet­te­rő kap­cso­ló­dik össze

 

Színterápia: Színezd ki az életed!
A zöld a gyógyítás színe. Mindig forduljon elő a lakásban, a legjobb, ha szobanövények formájában

Akiknek nehezükre esik egy adott színt vizualizálni, azok a következő színeket próbálhatják ki:

1. csakra égőpiros
2. csakra narancs
3. csakra sárga
4. csakra zöld vagy rózsaszín
5. csakra türkiz
6. csakra indigókék
7. csakra fehér, sárga vagy ibolyaszín

Ruhánk színei

Azok a színek, amelyeket hordunk, nem csak minket befolyásolnak, hanem azokat az embereket is, akikkel dolgunk van. A piros például jelzőszín, általában azt mondja: „Nézzetek ide, itt vagyok, és fontos vagyok!” De az agresszió vagy a tetterő is összekapcsolódhat ezzel a színnel. Emellett a piros utalhat az életenergia csökkent szintjére, amelyet az ember ennek a színnek a viseletével öntudatlanul is ki akar egyenlíteni. 
Ezzel szemben a kék megnyugtatóan és hidegen hat. Aki kéket hord, az becsületességet és állhatatosságot sugall. A tudatalatti szintjén ez a szív azt jelképezi: „Nyugalomra van szükségem, és vissza szeretnék húzódni.” 
 

Milyen alkalomhoz milyen színt?

Fehér: a tisztaság és ártatlanság színe, jól illik ahhoz, aki magánéletében vagy munkájában újrakezdés előtt áll.
 
Rózsaszín: megnyugtató, ösztönzi a szeretet érzését. A szívünknek fontos események jobban sikerülnek, ha például rózsaszín pólót viselünk.
 
Türkiz: serkenti a szóbeli kifejezőképességet, hűtő és felfrissítő hatású. Akinek például előadást kell tartania, vagy bármi más módon a nyilvánosság elé lép, türkiz sállal fokozhatja ékes szólását.
 
Sárga: vidám és fokozza a szellemi koncentrációt. Ideális szín minden olyan tevékenységnél, amely nagyfokú összpontosítást igényel, így például előadások vagy vizsgák esetén. A vizsgadrukktól szenvedő gyerekekre húzzunk sárga pólót vagy pulóvert!
 
Zöld: ellazít és megnyugtat, felvidítja a lelket és a testet. Nyugtalan, ideges emberek és akiknek magas a vérnyomásuk, zöld ruha hordásával lazulhatnak el és találhatnak harmóniára.
 
Narancssárga: élénkít, bátorít, felvidít és aktivizál. Kiemel a mindennapokból. Főként a szürke hónapokban érezhetjük jobban magunkat, ha narancssárga gumicsizmát vagy esőköpenyt hordunk. Terhesség idején a narancsszínt vitalizáló színként ajánlják a mama és a baba számára.
 
Piros: energiát ad, növeli a testi és szellemi teljesítőképességet. Aktivizálja a temperamentumot és melegítő hatású (például télen hordjunk piros zoknit). Adagolásával azonban bánjunk óvatosan, ruházatként és a lakótérben egyaránt. Túl sok piros ugyanis agresszívvá tesz.
 
Lila: segíti a belső megtisztulást, például méregtelenítő kúrák esetén. Ez a szín a kreatív inspiráció és a spiritualitás jelképe. Akkor tanácsos lilát hordanunk, ha meg akarunk tisztulni negatív testi, szellemi vagy lelki hatásoktól. Mivel csak akkor tudunk valami újba kezdeni, ha előbb megszabadultunk a régitől, a fehér mellett szintén az újrakezdés színe.
 

Teszteljük le a színtípusunkat!

Egy sor olyan teszt létezik, amelyekkel rátalálhatunk azokra a színekre, amelyekre valóban szükségünk van. Ilyenkor általában kiderül, hogy nem egy, hanem több színről van szó. A következő két tesztet mindenki önmaga is elvégezheti.
 
Izomteszt:
Ezzel a teszttel gyorsan kitalálhatjuk, az adott helyzethez melyik az igazán megfelelő szín. A következőkre lesz szükségünk: egy személymérleg és egy pár különböző színű kendő. Tegyük a kendőket egymás után a mérlegre, amely egy asztalon áll. Miközben az adott színt rátesszük, hogy közben a lelki szemünk előtt is lássuk, egyik karunkkal nyomjuk meg a mérleget. Amelyik színnél a legjobban megnyomtuk, az adott helyzetben az a legmegfelelőbb. Több vitalitáshoz és erőhöz segíthet hozzá minket.
A tisz­ta víz cso­dá­la­tos ener­gia­hor­do­zó. Né­hány per­cen be­lül ma­gá­ba szívja a színek energiáját
 
Tükörteszt:
Üljünk le egy tükör elé, és terítsünk magunkra egy színes kendőt. Figyeljük meg közben a szemünket és a szájzugunkat, mert ezek jelképezik a legpontosabban, mely színekben érezzük jól magunkat. A szemünkre (sugárzó) és szájzugunkra (felhúzódó) a legkedvezőbb hatást gyakorló szín erősíti személyes erőnket. 
 

Jó közérzet színterápiával

A színek harmonizáló és felvidító hatását többféle módon is kihasználhatjuk. Különösen hatásos a színbesugárzással végzett terápia. Az erre alkalmas színlámpa ideális esetben piramis formájú és kvarcüvegből készült. Ezzel közvetlenül a puszta bőrt sugározhatjuk be. A kezelés időtartama egy-két perc. Zónabesugárzás esetén egy adott helyet 30 és 120 perc közötti időtartamig kezelhetünk. Ezt a terápiát mindenki maga végezheti el. Kezdőknek és laikusoknak azonban célszerű előtte kikérni egy szakember tanácsát. 
 
A klasszi­kus szín­ta­ná­csa­dás­sal el­len­tét­ben a szín­sza­kér­tő ven­dé­gei au­rá­ja alap­ján tá­jé­­ko­zó­dik. Az au­ra szí­ne­i­nek ugya­nis ta­ná­csos vissza­tü­krö­ződ­ni­ük az il­le­tő ál­tal hor­dott ru­hák színében
 
A színek erejének egy másik kihasználási lehetőségét kínálják az úgynevezett színalátétek, amelyeket egy vízzel feltöltött pohár alá tehetünk. A víz ugyanis kiváló információhordozó, és öt-tíz perc elteltével már felveszi az adott szín rezgését. Ha például valakinek fárasztó napja volt, indigókék színű alátétet helyezzen a pohara alá, hogy megnyugodjon és ellazítson. Ha az ily módon kezelt vizet megissza, hamarosan érezni fogja, hogy újra jól érzi magát. Általánosan elmondható, hogy a tiszta vízben tárolt információk körülbelül három órán át maradnak meg a vízben.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


tgy-magazin.hu

Related posts

Imalángok és meditációtenger

Sandal

Nem elég ismerni a helyes utat

Sandal

A hatalom visszaszerzése

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .