Csillagászat/ŰrkutatásVilág

Ritka lehetőség: szupernóva felbukkanása várható!

Ritka lehetőség-szupernóva felbukkanása várhatóEgy évvel ezelőtt gravitációslencse-hatás révén sikerült felfedezni az extrém távoli csillagrobbanást, amelynek fotonjai közül néhány várhatóan csak 2016-ban éri el a Földet.
Amerikai csillagászok 2014 novemberében jelentették be, hogy sikerült felfedezniük egy rendkívül távoli, mintegy 9,5 milliárd fényévre lévő szupernóva-robbanást – a felbukkanó fénypont ráadásul rögtön négy “példányban” látszott a Hubble-űrtávcső felvételein! A jelenség magyarázata az ún. gravitációs lencsehatásban rejlik. Az Univerzum távoli szegletében lévő szupernóva és Földünk között – nagyjából “félúton”, bolygónktól mintegy 5,5 milliárd fényévre – egy nagy méretű galaxishalmaz található. A látóirányba eső galaxiscsoportosulás összességében roppant nagy gravitációs vonzóerőt képvisel; az általuk okozott gravitációs térgörbületnek köszönhetően az eredetileg különböző irányokba tartó fénysugarak egy irányba (jelen esetben a Föld irányába) terjednek tovább. Ezt a jelenséget nevezzük gravitációs lencsehatásnak, amelynek eredményeképp a lencsézett forrás képe egyrészt fényesebb lesz, másrészt megtöbbszöröződik, esetleg ívekké, gyűrűvé torzul.
 
Ez volt az első eset, hogy egy távoli csillagrobbanást ilyen módon fedezzenek fel a kutatók – hamarosan pedig egy újabb, eddig egyedülállónak számító eseményre is sor kerülhet. A felfedezésen túl a Sjur Refsdal norvég asztrofizikusról elnevezett szupernóvát vizsgáló csillagászoknak arra is lehetőségük adódott, hogy behatóan tanulmányozzák a galaxishalmaz tömegeloszlását. Ez alapján több kutatócsoport is arra a következtetésre jutott, hogy a szupernóva-robbanásból származó fotonok nem egyforma hosszúságú utat tettek meg a galaxishalmaz gravitációs terében, így a sugárzás egy része csak néhány hónap múlva éri majd el a Földet.
Mindez azt jelenti, hogy a kutatók előre tudják egy szupernóva felbukkanásának nagyjából pontos helyét és idejét – olyan információkat, amelyek alapvetően nem szoktak a csillagászok rendelkezésére állni. Tegyük hozzá gyorsan, hogy itt egy már ismert csillagrobbanás újbóli észlelésének a lehetősége áll fenn, de ugyanakkor ez is nagyon fontos eredmény lenne. Hogy a kutatói közösség biztosan ne maradjon le az eseményről, a Hubble-űrtávcső már most folyamatosan monitorozza a kérdéses galaxishalmazt magában foglaló égterületet – s válik remélhetőleg jövő év elején egy újabb nagy horderejű felfedezés eszközévé.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

Related posts

Tanuljunk a japánoktól!

Sandal

A világ leghidegebb települése: Ojmjakon

Sandal

Valóra vált a vicc: Kína dobozos levegőt importál Kanadából

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .