MegfigyelőkÜstökösfigyelőVilág

Porfelhővé vált az ISON üstökös

Porfelhővé vált az ISON üstökös
WASHINGTON. Kutatók szerint nem maradt remény az ISON túlélésére, az üstökös porrá lett, utolsó jelei is elhalványulnak. „Az ISON már nem több egy porfelhőnél” – írta az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által támogatott SpaceWeather.com portálon Tony Phillips csillagász, aki szerint tapasztalt fotósoknak talán sikerülhet még lencsevégre kapniuk az üstökös halványuló szellemét a pirkadat előtti égbolton december első napjaiban, de puszta szemmel erre már nem lesz esély. Tudósok szerint az ISON csütörtökön, a Napkoronán áthaladva töredezett darabokra. Kozmikus vándorútjának legközelebbi pontján 1,2 millió kilométerre járt a Nap felszínétől, vagyis csillagászati mértékkel mérve gyakorlatilag súrolta. A találkozás azonban végzetesnek bizonyult az égitestnek, amely Phillips szerint csak „korábbi önmaga maradványaként” bukkant elő a csillag mögül.
Csillagászok még napokig kapaszkodtak a halvány reménybe, hogy magja esetleg túlélte a kalandot és felragyog, de hétfőre már úgy tűnt, a találkozás végzetes volt az ISON-ra nézve.
„Az üstökös egyedülálló örökséget hagy maga után az asztronómusoknak” – vélekedett Karl Battams asztrofizikus, aki rámutatott: az ISON sorsa világszerte nagy érdeklődést váltott ki.
Az égitestet két amatőr orosz csillagász fedezte fel tavaly. Az üstökösök azon családja, amelyből az ISON is származik, a Nap-Föld távolság sok ezerszeresére, félúton a következő csillag irányában fekvő Oort-felhőből való. Számítógépes modellek azt mutatják, hogy az ISON 5,5 millió éve indult kozmikus vándorútjára a Naprendszer pereméről annak központja felé.

Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

hirek.sk

Related posts

Hatalmas robbanással tört ki egy víz alatti vulkán a Csendes-óceánon

admin

Önmagát újratöltő napelemes kulacs, ami sosem fogy ki

Sandal

Magic Leap: Durvább, mint a virtuális valóság!

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .