Ébredés

Nomofóbia – Az új terjedő betegség

Nomofóbia - Az új terjedő betegség
Nem is tudják, de betegre mobilozzák magukat a telefonfüggők. Statisztikák szerint a nomofóbia, vagyis a mobiltelefon hiányától való rettegés, minden hetedik nőt és hatodik férfit érint. A gyerekeket is elkapja az új betegség, van ahol már leszoktató tábort hoztak létre a számukra.
Már nem csak számítógépfüggő lehet egy ember, hanem a komputerekkel egy sorba lépő okostelefonjával is lehetnek hasonló gondjai, a szakemberek betegként tekintenek a mobiljukhoz túlságosan is ragaszkodó személyekre.

No mobil

Statisztikák szerint a nomofóbia, vagyis a mobiltelefon hiányától való rettegés, minden hetedik nőt és hatodik férfit érint. Egy átlag felhasználó egyébként akár naponta százszor is megnézheti az okostelefonját.
Benke Valéria emlékeztetett rá, hogy a függőség egyik jellemzője, hogy azt a függő személy sokszor nem ismeri fel, azt gondolja, teljesen normális, amit csinál. A függőség jele, hogy ha az ember nem kapja meg, nem jut hozzá az adott szerhez, eszközhöz, helyzethez, tevékenységhez, egyre növekszik benne a stressz, és egyre inkább csak az érdekli, mikor jut már hozzá, ami pedig elvonja a figyelmét a többi dologról.
A nomofóbiásokban feszültséget okoz a telefon hiánya, ha nincs hálózati lefedettség, vagy ha lemerült a készülékük, vagyis nem tudnak a szokásos módon mobilozni.
 

Szelektálni kell

Az emberek jelentős része úgy érzi, telefon nélkül fél ember, kimarad az információáradatból, az emiatt előálló stresszhelyzetek megelőzéséhez fontos lenne, hogy a mobilozók megtanuljanak szelektálni az adattengerből. Szakértők szerint, mint minden másnál, itt is az a lényeg, hogy az ember megtalálja a helyes mértéket. El kell jutni arra a szintre, hogy akkor is képes legyen nyugodt és gondtalan lenni, ha nincs nála a telefonja.
 
Szűts Zoltán médiakutató hangsúlyozta, hogy manapság az emberek kommunikációs folyamatainak nagy része – e-mail, chat, közösségi média, stb. – már a digitális platformokon, a neten keresztül zajlik, nem a való életben, személyes találkozók, beszélgetések során.
 
Az egyik nagy német autógyárban ezt a stresszfaktort úgy csökkentik, hogy munkaidő után leállítják a céges levelezőrendszert, az nem küld további üzeneteket a mobilokra.
 

Leszoktató táborok is vannak már

Nem csak a felnőtteknél kell ellenlépéseket tenni, a nomofóbia a gyerekeket is veszélyezteti. Ők általában még annyira sem tudják kontrollálni a használat mértékét, mint az idősebbek. Vannak olyan kicsik, akik – plüssmaci helyett – csak a mobiljukat szorongatva tudnak elaludni. Ezek a gyerekek úgy érzik, minden információ a kis készülékükből érkezik számukra, illetve ha nincs náluk vagy lemerült, akkor valami fontosról lemaradnak.
 
A jelenség miatt egyes országokban már elvonó táborokat hoztak létre, illetve klinikai kezelést tettek elérhetővé az okostelefonjuktól függő gyerekek számára, például Dél-Koreában – tette hozzá Szűts Zoltán.
 
A szülő is sokat tehet azért, hogy a gyerek ne vigye túlzásba a telefonozást, az elsődleges a példamutatás lenne. Fontos, hogy a szülő le tudja tenni a telefont, és helyette tudjon a gyerekével beszélgetni, foglalkozni – mondta Benke Valéria pszichológus.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

hirado.hu

Related posts

Miért veszélyes a parabén – a hormonkárosítás magasiskolája

Sandal

A CIA a Facebookon keresztül figyeli a néphangulatot

Sandal

Már a kannabiszt is GMO-sítani akarja a Monsanto

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .