Csodálatos világunkÉrdekes jelenségekÉrdekességekVilág

Nagyon ritka fehér szivárványt fotóztak a Balatonnál

Nagyon ritka fehér szivárványt fotóztak a BalatonnálMeglehetősen ritkán látható légköroptikai jelenséget látott Százados Miklós és családja vasárnap délután egykor, Siófokon, a Balaton partján. A tó lassan olvadozó jégpáncélja fölött az enyhén ködös, párafoszlányos levegőben fehér ívet vettek észre, olyasmit mint amit nyáron eső után sokan látnak, csak a szivárványtól eltérően ennek a jelenségnek nem voltak élénk színei.
A ködívként ismert jelenség leginkább földközelben, ködös időben vagy felhőkben figyelhető meg, a nap ilyenkor a megfigyelő háta mögül világítja meg a párás, ködös levegőt. A ködív a szivárványtól eltérően azért nem tűnik nagyon színesnek, mert a levegőben lévő, a fényt megtörő vízszemcsék sokkal kisebbek, mint eső esetén, a fény nem tud tökéletesen alkotóelemeire bomlani, így az ív külső részén csak halvány vörös, míg belül halvány kék szín vehető ki, vagy éppen azok sem.

A halványsága miatt fehér szivárványnak is nevezett ködív is lehet többgyűrűs, mint a szivárvány, valamint éjjel, holdfény mellett is észlelhető megfelelő légköri viszonyok mellett. A látott ív nagysága egyébként attól függ, milyen magasan jár a nap az égen: minél magasabban, annál laposabb a fehér szivárvány.
Magyarországon talán még nem is nagyon fotóztak fehér szivárványt…
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
 
index.hu / Fotók: Százados Miklós
 

Related posts

Rejtélyes hexagon a Szaturnuszon

Sandal

Nem lesznek rendőrök, de még hivatalnokok sem az egyik kínai rendőrőrsön

Sandal

Hogyan működik a reinkarnáció a kvantumfizikus szerint?

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .