Alternatív gyógyítás/Természetes gyógymódokÉletmódSpiritualitásTermészetes gyógymódok

Gyógyító illatok: A mirha és a tömjén

Gyógyító illatok-A mirha és a tömjén
Két olyan gyógynövénnyel ismerkedünk meg, amit napjainkban elsősorban füstölésre használnak. 
Ez a két, az ókorban is használt gyógynövény a tömjén és a mirha. A fák kérgének, illetve gyantájának égetésekor keletkezett illatos füst megnyugtatja az idegeket, oldja és feledteti gondjainkat, segíti a belső összpontosítást. Harmóniát hoz, felkelti az inspirációt, és elűzi a negatív hatásokat. Jót tesz a belülről fakadó nyugtalanság és stressz esetén, illetve a túl sok szellemi munkát követő fáradtság érzetén. Amikor a gyógynövények enyhe illatát belélegezzük, rövid időn belül érezhetjük lelkünkre ható nyugtató hatásait.

 

Szent füstölő

A tömjén majdnem minden füstölőkeverék alapvető alkotórésze volt, és Isten ajándékának tartották. A föníciai kereskedők más értékes árucikkekkel együtt a fűszerúton hozták a tömjént Dél-Arábiából és Kelet-Afrikából. Nem csak Salamon király szerette a finom illatokat, az egyiptomiaknak is a tömjén és a mirha volt a legkedveltebb füstölőanyaguk, amiért nem sajnálták a fáradtságot, hogy messze földre utazzanak.
Az egyiptomiak a tömjén szent illata segítségével kerültek kapcsolatba az istenek szférájával. Napjainkban a tömjéngyanta leginkább Ománból és Szomáliából érkezik. Vannak, akik idegenkednek a tömjénillattól, ami nagy valószínűséggel arra vezethető vissza, hogy a templomokban nem a legjobb minőségű tömjénkeverékkel füstölnek.

 

Reumára tömjént!

Arábiában és Szomáliában a napi higiénia érdekében még ma is tömjénnel füstölik a víztartályokat, az ivóedényeket és az emberek ruházatát. Ezzel intézik el a testápolást, hogy megspórolják a drága vizet.
A tömjénfa tejszerű nedvének egyéb gyógyhatásai is vannak. Csíraölő, fertőtlenítő, sebgyógyító szer. Fertőtlenítő tulajdonságának nagy szerepe volt a templomok és szentélyek fertőtlenítésében a nagy járványok korában.
A nyugati orvostudomány az utóbbi években figyelt fel a tömjén vérkeringés-javító és reuma elleni hatására. Gyulladásos betegségek esetében ugyanis csillapítja az ízületi fájdalmakat, és egyértelműen kevesebb a mellékhatása, mint a szintetikus készítményeknek.

 

Myrrha könnye

A mirha (Commiphora abyssinica) alacsony növésű közel-keleti fa. Kérgének repedéseiből átlátszó vagy vörösesbarna színű, könnycsepp alakban megkeményedő illatos gyantát választ ki.
A görög hiedelmek szerint a mirha az asszír király, Thesis lányának, Myrrhának könnycseppjeiből jött létre. Myrrha nem volt hajlandó a szerelem istennője, Aphrodité szolgálatába lépni, aki büntetésből az elméjüket megzavarva arra kényszerítette a lányt és apját, hogy együtt háljanak. Szörnyű tettét felismerve Thesis meg akarta gyilkolni gyermekét, ám az istenek a lányt, hogy életét megmentsék – fává változtatták. A fakéregből gyöngyöző könnycseppek a lány bánatát jelképezik. 
 
Egyiptomban nagyon sokáig a mirha és a tömjén voltak a legdrágább árucikkek. Halottaikat mirhával is balzsamozták, hogy megszépítsék utazásukat az örökkévalóságba, s hogy örök életűek legyenek, mint az istenek. Hogy az evilági életet tudatosan élvezhessék, az egyiptomiak mirhaillattal füstöltek a szerelem és az érzékiség fokozására. Az ókori görögök és római filozófusok a sebek kezelésére, emésztési betegségek gyógyítására és menstruációs panaszok enyhítésére használták.
 
Szájfertőtlenítő
 
Évszázadokkal később a mirha elsősorban a fogínyvérzés, a száj fekélyes megbetegedései, a torokfájás gyógyszeres kezelése terén vívott ki elismerést. A középkorban alkalmazták még fogszuvasodás és rossz lehelet kezelésére is. A herbalisták arra is figyelmeztettek, hogy belsőleg alkalmazva nagy mennyiségben hasmenést, izzadást, fejfájást, valamint fokozott szívdobogást vált ki.
Az elmúlt évezredek tapasztalatai alapján a mirhát továbbra is mint szájfertőtlenítőt használhatjuk. Mivel az íze keserű, de frissítő ízű, enyhíti a fogínygyulladását, és az ínysorvadást kiváltó baktériumokat is pusztítja. Napjainkban a mirhatinktúra fogkrémek alkotórészeként ismert. Használatával megelőzhetjük a fogágy sorvadást, és fertőtleníthetjük a szájüreget. Segít a száj, illetve az emésztőrendszer gombásodása (Candida) esetében is, mégpedig anélkül, hogy egyúttal hasznos baktériumokat pusztítana el. A nálunk használatos fogkrémekben gyakran találunk mirhát, kismamáknak is ajánlott. Gyermekeknek kétéves kor alatt sem belsőleg, sem külsőleg nem tanácsos mirhakészítményt adni.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
hazipatika.com

Related posts

Az egyik legjobb természetes vérnyomáscsökkentő: Céklalé

Sandal

Alkotó belső csend

admin

Ki szeretnél lenni?

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .