Csillagászat/ŰrkutatásMegfigyelőkÜstökösfigyelőVilág

A legfényesebb üstökös jön

A legfényesebb üstökös jön
A nemrég felfedezett ISON-üstökös novemberben akár telihold fényességű is lehet, ám ezt a különleges állapotot a Nap közvetlen közelében fogja elérni.
Az első hazai fotó Hegyhátsálról készült szeptember 26-án hajnalban (Horváth Tibor felvétele)
A Fehérorosz és orosz amatőr csillagászok által tavaly szeptember 21-én felfedezett ISON-üstökös novemberben minden idők legfényesebb üstököse lehet, fényessége elérheti, sőt meg is haladhatja a teleholdét. Ez annak köszönhető, hogy november 28-án rendkívüli mértékben, mintegy 1,2 millió km-re megközelíti a Nap felszínét.
Ekkor azonban sajnos épp a nappali égen fog látszani, ami persze nagyon különleges esemény – az elmúlt száz évben csak háromszor fordult elő, hogy szabad szemes üstökös látszott a nappali égen -, de mindenképpen árnyalja a történetet.
 
A legfényesebb üstökös jön-2
Az alkonyi vagy a pirkadati, némileg sötét égbolton 2-3 nappal a napközelség előtt és után viszont jól láthatjuk majd, de ekkor már inkább csak a legfényesebb csillag, a Sirius fényével fog ragyogni. A jelzett 10-15 magnitúdós fényességet – amelyet az 1882-es és 1965-ös napsúroló üstökös is elért – csak néhány óráig, maximum fél napig fogja tartani.
A jelenlegi számítások szerint a folyamatosan fényesedő üstököst november elejétől már láthatjátok szabad szemmel a hajnali égen. Eleinte még csak fényszennyezéstől mentes, hegyvidéki égről látszik majd, de gyorsan fog fényesedni.
Egy héttel a november 28-i napközelség előtt már mindenkinek érdemes lesz az ég alatt töltenie a derült hajnalokat, az üstökös ekkor már a legfényesebb csillagok fényével fog vetekedni, csóvája pedig több csillagképen is átívelhet.
 
Az 1680-as Nagy Üstökös hasonlít az ISON-üstökösre
 
A napközelség idején majd nagyon kell vigyázni, hogy az üstökös nappali megfigyelésénél a Napot kitakarjuk, kizárjuk a látómezőnkből. Az igazi látványosságot az immáron távolodó üstököstől várhatjuk decemberben, hiszen a kométa a hónap végéig még közeledik bolygónkhoz (legkisebb távolsága mintegy 65 millió km lesz), csóvájára pedig pontosan oldalról fogunk rálátni, amely az intenzív anyagkibocsátásnak köszönhetően akár a fél égbolton is átívelhet.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
 

szeretlekmagyarorszag.hu

Related posts

Marokkóban is megépítették az QEG készüléket-Ingyen energia bárkinek

Sandal

Sikeresen dokkolt az Endeavour

Sandal

Lépcsős piramist találtak Egyiptomban

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .